• " Hayatla Hayallerinize Yolculuk "

AL Hayat Tour

Pasaport Nasıl Alınır

— PASAPORT İÇİN GEREKLİ EVRAKLAR —

Her şeyden önce, TC kimlik numaranız nüfus kağıdınızda yazıyor mu? Eğer yazmıyorsa pasaporta başvuramazsınız. Önce Nüfus Müdürlükleri’de nüfus cüzdanınızı yenilemeniz gerekiyor. (Yurt dışındaysanız bağlı bulunduğunuz Dış Temsilcilik’te yapabilirsiniz) Nüfus cüzdanınızın ön yüzündeki bilgilerde herhangi bir eksiklik varsa kimliğinizi değiştirmeniz gerekiyor. Fakat bağlı olduğunuz Nüfus Müdürlüğü’nden alabileceğiniz Geçici Kimlik Belgesi ile başvuru yapabilirsiniz. Eğer arka yüzündeki medeni hal, aile sıra no, cilt no, nüfusa kayıtlı mahalle ve köy hanesinin değişikliği söz konusuysa bu gibi durumlar başvuru yapmanıza engel değil.

Bordo pasaport (umumi pasaport) çıkarmak için gereken belgeler aşağıdaki gibi;

1. Nüfus Cüzdanının Aslı (Fotokopisini de bulundurmakta yarar var)
2. 2 Adet Biyometrik Fotoğraf: Vesikalık fotoğraf olmaz, biometrik fotoğraf olması şart. Sizin bir şey yapmanız gerekmiyor, fotoğrafçıya gittiğinizde “pasaport için biometrik fotograf istiyorum” demeniz kafi. Onlar zaten biliyor ve sizi yönlendireceklerdir. Baş öne eğik veya herhangi bir tarafa dönük olmayacak, nötr bir yüz ifadesiyle ağzı kapalı olarak çekilecek, beyaz ve desensiz fon kullanılacak ve 50×50 veya 50×60 mm ebatlarında olacak.
3. Eski Pasaportlar: Varsa daha önceden alınmış pasaportların aslı
4. Pasaport Harcı ve Pasaport Bedeli Dekontları: 01.2016 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere, talep edilen sürelerine göre alınacak defter ve harç bedellerinin ödendiğini belgelemek için dekontlar
5. Eğer pasaport başvurusu reşit olmayan yada engelli bir birey için yapılıyorsa muvafakatname gerekir.
Muvaffakatname çocuğun pasaport işlemlerinden haberiniz olduğunu ve izin verdiğinizi ifade eden bir belgedir. Reşit olmayanın ebeveynleri evliyse her ikisinin de muvaffakatname vermesi gerekir. Eğer boşanmışlarsa,sadece çocuğun velayetinin verildiği bireyin muvaffakatname vermesi gerekir. Ayrıca çocuğun velayetinin kendisinde olduğunu kanıtlayan mahkeme kararının aslını da getirmesi gerekiyor. Pasaport engelli bir birey için çıkartılıyorsa kanuni temsilcileri kimse, onların muvaffakatname vermesi gerekir. Eğer, engelli birey 18 yaşından büyükse ve fiziksel engeli varsa kendisi pasaport başvurusunda bulunabilir eğer engeli zihinsel ise mahkeme tarafından vasi kararı istenir. Muvaffakatnameyi, noterlerde ya da İlçe Nüfus Müdrülükleri’ndeki pasaport bürolarında düzenletebilirsiniz.
Not: Ebevynlerden herhangi biri cezaevindeyse o kişinin muvafakatnamesi gerekmiyor. Fakat kişinin cezaevinde olduğuna dair cezaevi yönetiminden belge alınması gerekiyor.
Not: Ebevynlerden herhangi biri vefat etmişse de sağ olanın muvafakatı isteniyor.

— PASAPORT HARCI VE PASAPORT DEFTER BEDELİ – 2018 —

Bordo Pasaport sahipleri için toplam pasaport ücreti = pasaport harcı + defter ücreti olarak belirleniyor. Hepsini de aynı anda aynı kuruma ödeyebiliyorsunuz. Ödeme miktarını nasıl belirleyeceğinizi ve nereye yatıracağınızı aşağıda yazdık:

2018 Pasaport Harç ve Defter Bedelleri
6 AY- Harç Bedeli= 137,4 TL, Defter Bedeli= 108 TL, Toplam= 245,4 TL
1 YIL- Harç Bedeli= 200,8 TL, Defter Bedeli= 108 TL, Toplam= 308,8 TL
2 YIL- Harç Bedeli= 327,8 TL, Defter Bedeli= 108 TL, Toplam= 435,8 TL
3 YIL- Harç Bedeli= 465,5 TL, Defter Bedeli= 108 TL, Toplam= 573,5 TL
4-10 YIL- Harç Bedeli= 656 TL, Defter Bedeli= 108 TL, Toplam= 764 TL

Harç ve Defter Bedeli Ödemelerini Nereye Yapılıyor?

Maliye Bakanlığı ile sözleşmesi bulunan bankalara ya da Maliye Bakanlığı’na bağlı il ve ilçelerin defterdarlık, mal müdürlüklerinde harç ve defter ödemenizi yapabilirsiniz. Veznelerine nüfus cüzdanınızla giderek pasaport harç ve defter bedeli yatıracağınızı söylemeniz yeterli. Size ikisi için ayrı dekont verecekler. İkisini de başvurunuza eklemeniz gerekmekte. Eğer tek dekont verildiyse, üzerinde hem harç hem de defter bedeli yazdığından emin olun.

Önemli

– Yanınızda mutlaka nüfüs kağıdınız olmalı çünkü işlem için TC kimlik numaranız gerekiyor.
– Ödemeniz karşılığında size dekont verecekler. Bu dekontun üzerinde TC kimlik numaranız, adınız ve soyadınız yazar. Bilgilerinizin eksiksiz ve doğru olduğundan emin olun.
– Harç ve defter bedelleri dekontlarına “tahsil edilmiştir” kaşesinin basılması, 1.nüshasının vatandaşa verilmesi ve dekontta, tahsilatı yapan memurun
bulunması gerekmektedir.
– Dekontlar daha sonradan değiştirilemiyor. O yüzden pasaport sürenizle ilgi kesin karar vermeden ödeme yapmayın.
– Harç bedeli her sene değişiyor. Pasaport ücretinizi (harç, defter bedelleri) ödediniz fakat başvurunuzu daha tamamlamadan pasaport fiyatları yükseldiyse ne yazık ki bankaya gidip aradaki farkı yatırmanız gerekiyor. Eğer fiyat artışı siz başvuruyu tamamen tamamladıktan sonra olursa bu sizi etkilemez.

Anlaşmalı Bankalar
Akbank, Aktifbank, Albaraka Türk Katılım Bankası, Alternatif Bank, Anadolubank, Arap Türk Bankası, Citibank, Denizbank, BurganBank, FibaBanka, Finansbank, Garanti Bankası, HSBC Bank, ING Bank, Kuveyt Türk Katılım Bankası, Odeabank, Şekerbank, T.C. Ziraat Bankası, ICBC Turkey Bank A.Ş., TurkishBank, Turkland Bank, Türk Ekonomi Bankası (TEB), Türkiye Finans Katılım Bankası, Türkiye Halk Bankası, Türkiye İş Bankası, Türkiye Vakıflar Bankası, Yapı ve Kredi Bankası, Ziraat Katılım Bankası

— ADIM ADIM BORDO PASAPORT ÇIKARMA İŞLEMLERİ —

1. Pasaport İçin Gerekli Evrakları Toplayın

Pasaport başvurunuzun kabul edilmesi için tüm evraklarınızı eksiksiz olarak teslim etmeniz gerekiyor. Hazırlamanız gereken evrakları aşağıda anlattık. Dosyanızın eksik olmadığından emin olun.

2. Pasaportunuzun Geçerlilik Süresine Karar Verin

Bordo pasaportların minimum 6 ay, maksimum 10 yıl olan bir geçerlilik süresi vardır. Geçerlilik süresi uzadıkça devlete yapılması gereken ödemenin miktarı artar. Örneğin 2018 ücretlerine bakacak olursak:
6 aylık pasaport için 137,4 TL Pasaport Harcı + 108 TL Defter Bedeli = 245,4 TL ödemeniz gerekir.
10 yıllık pasaport için 656 TL Pasaport Harcı + 108 TL Defter Bedeli = 764 TL ödemeniz gerekir.
Tavsiyemiz: 10 yıllık pasaport alın. Hem vize işlemleri için daha elverişli, hem de bütçenizi için karlıdır. İleride konuyu daha detaylı anlattık.

3. Pasaport Harç ve Defter Bedelini Ödeyin

Bordo pasaport alacakların pasaport defter bedeli ve pasaport harcı olarak devlete iki ödeme yapması gerekiyor.
Pasaport Harcı – Bunu işlem bedeli olarak düşünebilirsiniz. Hangi pasaporta başvurursanız başvurun işlem bedeli sabittir.
Pasaport Defter Bedeli – Cüzdan bedeli olarak bilinir. Bunu da pasaportun geçerlilik süresi için ödediğiniz bedel gibi düşünebilirsiniz. Pasaportun geçerlilik süresi artınca defter bedeli de artar.

4. Pasaport Başvurusu İçin Randevu Alın

Bordo Pasaport çıkartmak için, tüm belgeleriniz hazır olduğunda epasaport.gov.tr adresinden, size uygun konumdaki il nüfus ve ilçe emniyet müdürlüklerinin birinden, sistemdeki boş gün ve saatlerden birini seçerek online randevu almanız gerekiyor. İlla ikamet ettiğiniz bölgeden almanız gerekmiyor.

5. Pasaport Teslimatı

Pasaportunuz başvuru esnasında belirttiğiniz adrese kurye veya kargo ile gönderiliyor. Devlet randevu gününden sonra 5-7 iş günü içinde elinizde olacağını taahhüt ediyor. Eğer zamanınız darsa nasıl daha hızlı pasaportunuza kavuşabileceğinizi Pasaport Teslimatı bölümünde anlattık.

Kapat

Eposta adresinizi kaydedip yenilik ve kampanyalardan haberdar olabilirsiniz.

Tüm Görüş, Öneri, Şikayet ve Talepleriniz İçin Bizimle İletişime Geçebilirsiniz.

Form Taramıza Ulaşmıştır
Mesajınız tarafımıza başarıyla ulaşmıştır, en kısa zamanda geri dönüş yapılacaktır.
irtibat
+90 532 723 7176

7/24 Danışma Hattı